marți, 23 iunie 2009

650 de ani de la intemeierea Mitropoliei Tarii Romanesti

Banca Naţională va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând din 24 iunie , o monedă din argint dedicată aniversării a 650 de ani de la întemeierea Mitropoliei Ţării Româneşti.
Moneda are o valoare nominală de 10 lei, este confecţionată din argint 999‰, are o greutate de 31,103 grame, un diametru de 37 mm şi margine zimţată, potrivit unui comunicat de presă al BNR. Iata mai jos aversul piesei.
Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR, cu folio argintiu. Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare. Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicată aniversării a 650 de ani de la întemeierea Mitropoliei Ţării Româneşti, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Caracteristici
Aversul prezintă în partea centrală, pe o bandă mată, stema României şi portretul domnitorului Ţării Româneşti, Nicolae Alexandru, la stânga şi la dreapta portretului, inscripţiile „Nicolae Alexandru” şi „Voievod”.
Deasupra benzii mate, inscripţia „România” şi anul de emisiune 2009, iar dedesubt, valoarea de emisiune 10 lei.
Reversul prezintă în partea stângă, portretul primului mitropolit al Ţării Româneşti – Iachint de Vicina, de o parte şi de alta a portretului, inscripţiile „Sf. Ierarh” şi „Iachint”.
În dreapta, pe o bandă mată, imaginea bisericii domneşti „Sfântul Nicolae” de la Curtea de Argeş, deasupra şi dedesubtul benzii mate, inscripţiile „650 de ani de la” şi „Întemeierea Mitropoliei Ţarii Româneşti”.

Niciun comentariu: