luni, 13 iulie 2009

Istoria cartelelor telefonice in Romania

Daca bulgarii au emis primele cartele telefonice in 1988, Ungaria si Polonia in 1991, romanii s-au dovedit si in acest domeniu destul de inceti. La noi, abia in 1993 se produc citeva cartele test.
In primavara lui 1993 Datatim si Romtelecom realizeaza o emisiune test la Timisoara, o cartela cu chip Schlumberger, de 1000 de unitati. A fost utilizata la un aparat special instalat in Posta Centrala din Timisoara si se pare ca si la Posta Centrala din Deva si aeroportul Timisoara. La retragerea lor din circulatie in septembrie 1993, s-a rambursat contravaloarea unitatilor ramase nefolosite, cu proces verbal inscriptionat pe reversul cartelei de catre oficiantii PTT. Tirajul estimat ar fi fost de 2000 ex., dupa alte surse de 10000 ex. (informatiile au fost preluate de pe site-ul http://www.geocities.com/ro_phonecards/).
"TELEFONICA ROMANIA" este o serie de 3 cartele test, cu valori de 3, 5, 10 unitati, de tip magnetic, care s-a emis tot in cursul anului 1993 si au fost folosite la unul din cele doua aparate telefonice special instalate in incinta aeroportului international Otopeni. Aceste cartele au fost utilizate temporar si sunt extrem de rare. Au fost retrase din circulatie in cursul aceluiasi.Tirajul este necunoscut.


Continuarea articolului o puteti gasi in ultimul numar, 6/2009, al revistei patronate de Asociatia Numismatica Romana, "Colectionarul Roman", recent iesit de sub tipar.

5 comentarii:

Petre Cruciu spunea...

situl este foarte folositor si foarte interesant.
Eu mi-am descoperit pasiunea pentru numismatica cand aveam 12 ani.
Tu ai putea sa ma ajuti la evaluarea unei monede romane ???
Adica la stabilirea valorii???

dorelb spunea...

intra te rog pe acest forum http://transylvanian-numismatics.com/phpBB/index.php si vei gasi aici o comunitate de pasionati de numismatica, inclusiv de persoane care te pot ajuta in evaluarea unei monede romane. Asta daca nu cunosti deja acest forum.

Anonim spunea...

Am descoperit recent articolul....slab si cu informatii incomplete...

dorelb spunea...

Tot ce este posibil, nu detinem adevarul absolut, mai ales ca nu acesta este domeniul nostru de interes. La data la care a fost scris articolul a fost un punct de plecare pentru studii aprofundate pentru cei pasionati de cartele.Asteptam de la dvs un articol complet, desi atat timp cit nu ati avut curajul sa semnati comentariul de mai sus avem oaresce indoieli.

Anonim spunea...

Acum am vazut raspunsul dumneavoastra ...ca nu am semnat comment-ul nu cred ca tine de curaj si ca sa nu aveti "oaresce indoieli"..unde doriti sa va trimit informatii mai aprofundate despre cartelele romanesti ( cu tot cu documente de productie din fabrica si alte exempare mai speciale omise in articol...ca asa cum am spus mai sus este slabut si incomplet)..SERGIU TRONARU -Brasov