miercuri, 17 august 2011

Targ de antichitati la Bacau

De pe http://www.ghidulbacaului.ro/ aflam ca in weekend, incepind cu ziua de vineri-19 august, la Bacau va avea loc un targ de antichitati. Targul se va desfasura in Parcul Catedralei incepand cu ora 08.00 pana la ora 20.00. La targ vor participa intre 10-15 expozanti din Bacau, Suceava si Botosani.

marți, 16 august 2011

Al XII-lea Simpozion de Numismatica la Chisinau

ne informeaza pe blogul domniei sale ca in perioada 15-17 septembrie 2011 se va desfasura la Chisinau cel de-al XII-lea Simpozion de Numismatica.Manifestare intrata deja in traditie, la simpozioanele de numismatica organizate la Chisinau participa specialisti din R. Moldova si Romania dar si din tarile vecine. Organizator este Muzeul Naţional de Arheologie si Istorie a Moldovei în colaborare cu Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” din Bucureşti.

marți, 9 august 2011

Targ filatelic si numismatic la Brasov



Tezaurul de la Uzum Baiir

Cel mai important tezaur de aspri tatarasti si unul dintre cele mai mari tezaure monetare din Europa a fost descoperit pe colina Uzum Baiir, de langa localitatea Mihail Kogalniceanu, din judetul Tulcea. Tezaurul este compus din 23440 monede de argint (dirhemi sau aspri), emisiuni ale hanilor Hoardei de aur din secolul al XIII-le; 103 lingouri de argint; cinci bijuterii; sase vase (3 de arama si 3 ceramice) si 195 monede de aur bizantine (hyperperi), emisiuni din perioada 1254-1327. Intregul tezaur este evaluat la suma de 3000 hyperperi de aur, care echivala la inceputul secolului al XIV-lea, cu 75 de case din cartierul genovez Pera al Constantinopolului sau cu 13 corabii bizantine complet echipate ori cu 1000 de cai de rasa la pretul pietei din India.

Tezaurul se poate vedea la Muzeul de Istorie si Arheologie din Tulcea situat in parcul Monumentul Independentei. Pentru cei din Moldova care merg spre mare prin Dobrogea este o ocazie de a vizita muzeul ce nu trebuie ratata. Eu nu am ratat-o.