marți, 31 ianuarie 2012

Moneda din argint dedicata implinirii a 10 ani de la introducerea bancnotelor şi monedelor euro

BNR celebreaza 10 ani de la introducerea monedelor si bancnotelor euro printr-o moneda jubiliara.
Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 30 ianuarie 2012, o moneda din argint dedicata aniversarii a 10 ani de la introducerea bancnotelor si monedelor euro.
Caracteristicile monedei din argint sunt urmatoarele:
* Valoare nominala: 10 lei
* Metal: argint
* Titlu: 999‰
* Forma: rotunda
* Diametru: 37 mm
* Greutate: 31,103 g
* Calitate: proof
* Cant: zimtat.
Aversul prezinta cateva monumente reprezentative pentru Romania, dispuse circular, peste care se suprapune conturul hartii Romaniei; in centru, stema tarii, valoarea nominala „10 LEI“, anul de emisiune „2012“ si inscriptia „Romania“.
Reversul prezinta o compozitie care sugereaza moneda unica europeana si importanta acesteia pentru mediul de afaceri, populatie, comert, cercetare si industrie, precum si anii „2002“, „2012“; la exterior, inscriptia circulara „10 ani de la introducerea bancnotelor si monedelor euro“. Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este, bineinteles, de 500 bucati.

P.S. Sincer ma asteptam la o emisiune care sa-l celebreze pe Caragiale, dar sa nu ne pripim. Anul este lung.

Niciun comentariu: