vineri, 16 mai 2014

125 de ani de la înfiinţarea Şcolii Superioare de Război

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 19 mai 2014, o monedă din argint dedicată aniversării a 125 de ani de la înfiinţarea Şcolii Superioare de Război.
Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:
Valoare nominală: 10 lei;
Metal: argint;
Titlu: 999‰;
Formă: rotundă;
Diametru: 37 mm;
Greutate: 31,103 grame;
Calitate: proof;
Cant: zimțat.
Aversul monedei redă o compoziție grafică ce cuprinde imaginea clădirii Academiei Militare, actualul sediu al Universității Naționale de Apărare Carol I, anul înființării acesteia, „1889“, valoarea nominală „10 LEI“, stema României și anul de emisiune „2014“; la exterior, circular, inscripţiile „ROMANIA“ și „125 DE ANI DE LA INFIINTAREA SCOLII SUPERIOARE DE RAZBOI“.
Reversul monedei prezintă portretul regelui Carol I și cel al generalului Ștefan Fălcoianu, principalul artizan al înființării Școlii Superioare de Război, inscripțiile în arc de cerc „Carol I“ și „St.Falcoianu“ și stema instituției; la exterior, circular, inscripțiile „UNIVERSITATEA NATIONALA DE APARARE CAROL I“ și „LABOR IMPROBUS OMNIA VINCIT“, deviza acesteia.
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 monede.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 310,00 lei/buc.
Monedele din argint dedicate aniversării a 125 de ani de la înfiinţarea Şcolii Superioare de Război au putere circulatorie pe teritoriul României.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Niciun comentariu: