joi, 28 august 2014

Mihai Eminescu în filatelia şi cartofilia universală

Chiar daca mai tarziu, semnalam aparitia in 2010, in Moldova de peste Prut a unui catalog enciclopedic dedicat pasionatilor de filatelie si cartofilie avandu-l ca subiect pe Mihai Eminescu: "Mihai Eminescu în filatelia şi cartofilia universală”,  vis materializat al filateliştilor Constantin Ciobanu şi Maria Godorozea.
Autorii ne mărturisesc în prefaţă: „Catalogul eminescian are, în viziunea noastră, cel puţin trei semnificaţii: Primo: o încercare de a pune o barieră în calea uitării. Secundo: de a lăsa un semn despre existenţa şi afirmarea în istorie a Omului, care a fost Mihai Eminescu atât în filatelie, cât şi în cartofilie. Terţio: de a fi un stimulent al memoriei, prin care îţi poţi reaminti unele lucruri studiate pe băncile şcolii sau poţi retrăi unele momente din viaţă, care au asemănare cu cele scrise acum o sută de ani”.

Conţinutul catalogului, de o ţinută tipografică deosebită este structurat în compartimente şi subcompartimente: a) Mărci poştale: România, Republica Moldova, Pakistan, Mărci poştale personalizate. Republica Moldova, Austria; b) Întreguri poştale: Plicuri, România, Plicuri, Republica Moldova, Plicuri, URSS, Plicuri, Germania, Cărţi poştale, România, Cărţi poştale, Republica Moldova; c) Macrofilie: România, URSS, Austria, Republica Moldova; d) Ilustrate maxime; e) Eminescu în cartofilie.
Constantin Ciobanu este preşedintele Asociaţiei Filateliştilor, Maximafiliştilor şi Cartofiliştilor din Republica Moldova. La realizarea catalogului o contribuţie importantă au avut-o şi filateliştii români: Nicolae Iosub, Ştefan Nicolae, Petru Suciu şi alţii.

Niciun comentariu: