miercuri, 6 mai 2015

Patrimoniu preindustrial si industrial in Romania

Va semnalam o lucrare de anvergura dintr-un domeniu putin abordat la noi in tara si anume istoria industriei romanesti. Este vorba despre lucrarea in 4 volume, "Patrimoniu preindustrial si industrial in Romania", a neobositului istoric Volker Wollmann, originar roman, emigrat in Germania cu putin inainte de 1989 dar care nu a uitat unde s-a nascut si s-a format ca om de stiinta.
Cele patru volume au fost scoase de Editura Honterus din Sibiu (vol. 1-2010, vol.2-2011, vol.3-2012 si vol. 4-2015) in conditii grafice deosebite pe hartie velina si cu multe imagini inedite de foarte buna calitate. 
Recent, la Centrul German "Casa Argintarului" din orasul Bistrita a avut loc lansarea volumului al IV-lea al lucrării „Patrimoniu preindustrial și industrial în România”, de Volker Wollmann, apărut la Editura „Honterus” din Sibiu.
Născut la Sibiu, în data de 17 aprilie 1942, Volker Wollmann a studiat istoria antică şi arheologia la Facultatea de Istorie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 1964. A lucrat ca profesor la Reșița, apoi la Muzeul Regional din localitate și a devenit cadru didactic la Institutul de Istorie şi Arheologie al UBB, unde a obţinut şi doctoratul, cu tema „Minerit de fier, cariere şi mine de sare în Dacia romană în secolul II-III după Hristos”. Dr. Wollmann s-a mutat în Germania și a ajuns mai târziu director al Muzeului Transilvănean din Gundelsheim. (mai multe informatii despre autor puteti citi pe http://www.cclbsebes.ro/docs/Sebus_4_2012/01_R_Ardevan.pdf)

Volumul al IV-lea abordează cu aplicație evoluția industriei extractive, energetice, a materialelor de construcție, a exploatării lemnului, a pielăriei, textilelor și a activităților conexe acestora, cu ample referiri la tradiția și obiectivele industriale din județul nostru. Alături de alte obiective, autorul deplânge pierderea fabricii de caolin de la Rebrișoara, a unui utilaj acționat cu aburi de la fabrica de cherestea din Ilva Mică și a altor obiective de același fel de pe întinsul țării. Din nefericire, nu există în țara noastră o strategie de conservare a patrimoniului industrial. 
In aceasta lucrare enciclopedica "cercetătorul Volker Wollmann dă dovadă de o anduranţă uimitoare în a-şi urmări obiectivele urmărite timp de mai multe decenii pentru a înfăţişa publicului larg vestigiile cele mai reprezentative ale activităţii industriale din România ultimelor secole. Este o preocupare de o complexitate deosebită, dacă avem în vedere numeroasele ramuri de activitate ce s-au împământenit în ţara noastră" (http://www.historica-cluj.ro/anuare/AnuarHistorica2014/26_19.pdf).
 

Niciun comentariu: